Història del Concurs de Vestits de Paper
Per entendre com va començar el concurs de vestits de paper, ens hem de traslladar als anys 50 del segle XX, a un món on tot anava molt més lentament que en l’actual, a una societat que buscava alternatives de diversió i a un espai que estava limitat al gènere femení: el taller.
Gala 2008Era una època en que les dones tenien una educació limitada a l’àmbit domèstic, amb diferents assignatures que tenien un clar objectiu: fer-les ser bones mestresses de casa. Entre aquestes assignatures hi havia la de cosir, és a dir que llavors la gran majoria de dones en sabien. Per això era habitual que es reunissin en un taller, on es feien elles mateixes la roba.
Va ser precisament en un d’aquests tallers, on es van començar a fer els primers vestits de paper, concretament al taller de les germanes Vilaró. Allà, cada any celebraven Santa Llúcia, la patrona de les modistes, amb una desfilada especial; cada 13 de desembre, es convidava a les famílies i amics de totes les modistes per veure com la roba cedia el seu espai al paper, en vestits realment espectaculars.
La Societat Cultural i Recreativa “La Amistad”, creada el 7 de maig de 1905 a Mollerussa, va fer seva aquesta idea i així va sorgir la proposta de celebrar un Concurs de Vestits de Paper, corria l’any 1963. Mantenint-se fidels a la idea original, calia triar una data propera al dia de Santa Llúcia, per això aquell primer Concurs es va portar a terme el diumenge dia 12 de desembre d’aquell mateix any.
Aquell primer any, i en alguns posteriors, el Concurs de Vestits de Paper va compartir cartell amb un concurs de pentinats. L’èxit d’aquella primera edició va fer omplir la sala de teatre de “La Amistad”.
Durant els seus dos primers anys de vida, el Concurs va tenir un àmbit comarcal, però la bona acollida i l’èxit de convocatòria, van fer que en el seu tercer any, el 1965, es passés a l’àmbit estatal. Naixia així el Concurs Nacional de Vestits de Paper de Mollerussa.
Gala 2009No sabem si els seus creadors foren conscients de les repercussions que la seva idea arribaria a tenir; lluny de desaparèixer, el concurs ha anat creixent i actualment ja fa més de 40 anys que es celebra.
No està limitat a una edat, a un estil o a una procedència, els seus participants poden triar presentar les seves creacions en una de les tres categories del Concurs: Fantasia, Època i Moda Actual. Provenen de diferents llocs, Amposta, Burgos, Saragossa, Barcelona, de diferents pobles de les comarques lleidatanes i tants d’altres. I ho fan a través d’associacions de dones, de jubilats, instituts o escoles de disseny.
Actualment, el comitè organitzador proposa una temàtica dins del concurs, en l’ultima edició va ser Tirant lo Blanc, i també es poden presentar vestits, de les tres categories anteriors, que tractin la temàtica de l’any. Al llarg de la història del concurs, els membres del comitè organitzador han estat els encarregats de posar fil a l’agulla, triant el jurat, encarregant els premis, preparant l’escenografia i encarregant-se de tota la logística necessària per portar a terme un concurs d’aquestes dimensions.
Tot això, dóna com a fruit un concurs que creix en cada edició, amb més participants que en les anteriors, amb nous reptes cada any i amb creacions realment espectaculars, on la frase més repetida és “…sembla mentida que siguin de paper….”.